olejek lawendowy właściwości

Olejek lawendowy – właściwości i zastosowanie

Spis treści wpisu

OLEJEK LAWENDOWY ~ LAWENDA WĄSKOLISTNA ~ Lavandula angustifolia


właściwości, zastosowanie, sposób stosowania, wskazania

Czy ja śnię? Oj, tak! A wszystko dzięki lawendzie wąskolistnej – Olejkowej Królowej! To ona wprowadza umysł i ciało we wszystkie fazy snu – po kolei, krok po kroku, po cichutku – niezauważalnie… To ona pomaga spokojniej oddychać. Czysta słodycz, kojąca przyjaciółka, delikatna przewodniczka – w jednej małej buteleczce, zawsze ze mną. Tak, to zdecydowanie jeden z moich kilku must-have’ów gdziekolwiek nie jestem. Szczególnie w mieście!

Lawenda wąskolistna (Lavandula angustifolia) – inaczej lawenda lekarska, zwana też czasami lawendą wonną, bławatką, czyszczeczem (nazwy ludowe), dawniej nosiła łacińską nazwę Lavandula officinalis – gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych. Nazwa pochodzi od lavere – myć się. Pochodzi prawdopodobnie z Persji lub Wysp Kanaryjskich, skąd przywędrowała do basenu Morza Śródziemnego (Francja, Hiszpania, Andora, Włochy), ale od XVII wieku uprawiana była we Francji, a potem w wielu krajach świata, również w Polsce. Kwitnie lipiec-sierpień. Wysuszony kwiat ma minimum 13 ml/kg olejku eterycznego (linalol, geraniol, furfurol, pinen, cyneol, borneol). Olejek lawendowy to jeden z najczęściej podrabianych olejków eterycznych – jednym z bardziej popularnych „podszywaczy” jest olejek lawandynowy, który powstaje z o wiele tańszej kuzynki naszej królowej – czyli z lawandyny. 


Olejek lawendowy w historii

Już w starożytnym Rzymie lawenda była używana jako środek kosmetyczny do kąpieli i pielęgnacji ciała, jak i do prania. Hildegarda z Bingen podkreślała niezwykłe właściwości tej rośliny – szczególnie jej zapachu, a Paracelsus stosował ją jako środek chroniący przed zarazą. Zauważono wtedy też, że zbieracze lawendy nie chorowali na gruźlicę. Lawenda lekarska to również jedna z głównych przypraw kuchni francuskiej (do dzisiaj), kiedy to powstała nalewka lawendowa – stosowana do trzeźwienia przy omdleniach.


Ale dopiero na początku XX wieku zyskała miano substancji prawdziwie terapeutycznej. Pewnego dnia francuski chemik i perfumiarz, René-Maurice Gattefossé, poparzył sobie rękę w wyniku wybuchu laboratorium, w którym pracował. Niechcący zamoczył ranną kończunę w kadzi z czystym olejkiem lawendowym. Poparzenia zaczęły się bardzo szybko goić, więc zafascynowany tym odkryciem René rozpoczął badania nad właściwościami nie tylko olejku lawendowego, ale i innych olejków eterycznych. Przy okazji polecam zapoznać się ze znanym przypadkiem 2-letniego chłopczyka, który doznał poważnych poparzeń – jest opisany w International Journal of Aromatherapy i do tej pory jest to klasyczny “case”, który przywołuje się w podręcznikach dla pielęgniarek uczących się, jak używać olejków eterycznych.

LAWENDA olejek lawendowy właściwości

Dr Gattefosse udostępnił swoje badania z lekarzem wojennym, dr Valnet, który z powodzeniem wykorzystał wiedzę o właściwościach i zastosowaniu olejków eterycznych w czasie II wojny światowej w Chinach, ratując wielu żołnierzy przed nieuchronnym losem. Jego dwaj studenci kontynuowali prace badawcze i testy kliniczne, odkrywając w czystych olejkach eterycznych właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i odkażające.

 

Praca tych francuskich naukowców i lekarzy na nowo otworzyła drzwi do świata wysoko wibrującej mocy olejków eterycznych. Do badaczy dołączył również Gary Young, założyciel Young Living – odkrywca i autor pierwszych olejków eterycznych i mieszanek olejkowych o wartości terapeutycznej dostępnych na szerszą skalę (a także odkrywca wielu nowych właściwości olejków!).

 

Współczesna aromaterapia XXI wieku


Dzisiaj naturalne olejki lawendowe są najbardziej popularnym i najczęściej stosowanym olejkiem eterycznym ze względu na swoją uniwersalność, przyjemny zapach i bezpieczeństwo. Moim skromnym zdaniem – czysty olejek lawendowy z lawendy wąskolistnej powinien obowiązkowo znaleźć się wśród olejków w domowej apteczce! Jest bardzo dobrze tolerowany przez skórę nawet małych dzieci, co sprawia, że jest jednym z podstawowych olejków używanych w produktach do pielęgnacji małych dzieci i niemowląt (jest np. składnikiem kremów i maści zapobiegających oparzeniom pieluszkowym). Olejek lawendowy w kontekście terapeutycznym wykorzystywany jest przede wszystkim w przypadku poparzeń i skaleczeń skóry, problemów z zasypianiem i niepokojem.


najlepszy olejek lawendowy

Charakterystyka olejku lawendowego

Prawdziwy, czysty, organiczny olejek lawendowy jest dziś bardzo trudno dostępny – zazwyczaj sprzedawana jest jego tańsza “wersja”, pochodząca z rośliny o nazwie lawandyna lub syntetyczne zamienniki linaloolu czy linalylu acetatu, a nawet syntetyczne aromaty imitujące lawendę jak etylowanilina (znana wszystkim jako “cukier waniliowy” – choć wpisana na listę niebezpiecznych związków). Za olejek lawendowy podaje się też często olejek spikowy z lawendy szerokolistnej o kamforowym zapachu przypominającym lawendę i rozmaryn.


Farmy lawendy, z których sprowadzamy olejki eteryczne Oilo i farmy olejków Young Living (które mieliśmy przyjemność zwiedzić, a nawet wydestylować kilka kropli olejku własnoręcznie!) to jedne z ostatnich oryginalnych, czystych, wolnych od jakichkolwiek “ulepszaczy” pól uprawnych lawendy, gdzie farmerzy pamiętają, jak prawidłowo zbierać i destylować kwiaty lawendy i robią to z należytą sumiennością i świadomością finalnej jakości produktu. Takie olejki eteryczne nazywamy terapeutycznymi (Therapeutic Grade). Każde nasionko lawendy pochodzi z organicznie uprawianych roślin, a cały proces odpowiada najwyższym na świecie standardom produkcji terapeutycznych olejków eterycznych. Olejki eteryczne Oilo i Young Living są poddane specjalistycznym badaniom laboratoryjnym, ponieważ standardowe badanie chromatografii nie jest w stanie rozróżnić lawendy organicznej od syntetycznej.


Pozyskiwanie olejku lawendowego: z drobnych, fioletowoniebieskich kwiatostanów, rosnących na szczycie łodyg. Do uzyskania 15 ml czystego olejku lawendowego o jakości terapeutycznej potrzebnych jest blisko 2,5 metra kwadratowego surowca.


Kolor olejku lawendowego: bezbarwny lub jasnożółty (NIE fioletowy!!!)


Zapach olejku z lawendy wąskolistnej: słodki kwiatowy, przypominający konwalię (dzięki składnikowi o nazwie linalool).


Niektóre aktywne składniki fitochemiczne olejku eterycznego z lawendy wąskolistnej:

  • linalyl acetate (21-47%)
  • linalol (23-46%)
  • cis-beta-ocimene (1-8%)
  • trans-beta-ocimene (1-5%)
  • terpinen-4-ol (1-8%)
  • ORAC: 360 µTE/100g

Na co stosować olejek lawendowy?

  • nadciśnienie
  • stres, złość, poddenerwowanie, niepokój
  • stany lękowe, depresja, histeria
  • problemy z koncentracją, przeciążenie umysłowe
  • bezsenność, zaburzony rytm snu
  • zespół niespokojnych nóg
  • bóle głowy i migreny (wynikające z wysokiego ciśnienia)
  • infekcje układu oddechowego
  • przeziębienia, grypa, zapalenie zatok i gardła
  • arterioskleroza
  • bóle menstruacyjne i PMS
  • dolegliwości związane z menopauzą (uderzenia gorąca, huśtawki nastroju, bóle głowy)
  • alergie
  • skurcze mięśni gładkich, nerwobóle
  • otyłość, blokady w jelitach, fermentacja, złe przyswajanie pokarmów
  • problemy skórne: poparzenia, odmrożenia, trądzik, łuszczyca, egzema, blizny, rozstępy, rozciągnięcia, grzybice, pleśniawki i liszaje pochwy, żylaki
  • zniszczone, wypadające i przetłuszczające się włosy, łupież

Jak działa olejek eteryczny z lawendy?

  • łagodząco na bóle brzucha i kolkę jelitową, przeciwdziała wzdęciom i bólom brzucha wynikającym z nagromadzenia się gazów (zwiększając dopływ żółci do dwunastnicy, wzmagając wydzielanie soku żołądkowego, hamując nadmierny rozwój flory bakteryjnej, przywracając prawidłowy ruch perystaltyczny jelit, regulując proces przyswajania pokarmu)
  • pobudzająco na funkcje wydzielnicze różnych narządów
  • zapobiega gromadzeniu się płynów w organizmie
  • przyspiesza gojenie się ran, poparzeń, bliznowacenie
  • rozkurczająco na mięśnie gładkie różnych narządów
  • wykrztuśnie
  • moczopędnie
  • napotnie
  • pobudzająco na krążenie (kąpiele)
  • odświeżająco
  • antyseptycznie (bakteriobójczo – również w stosunku do szczepów bakterii odpornych na antybiotyki)
  • łagodząco na infekcje wirusowo-bakteryjne układu oddechowego, w stanach zapalnych błony śluzowej jamy ustnej, gardła i nosa
  • uśmierzająco na bóle reumatyczne i nerwobóle
  • zmniejsza stany napięcia nerwowego i uczucie niepokoju, ułatwiając zasypianie
  • przeciwdziała zaburzeniom snu, relaksuje umysł, znosi stany niepokoju, frustracji, wprowadzając spokój i opanowanie
  • łagodząco na swędzenie (ospa wietrzna, użądlenia owadów) oraz na problemy skórne pochodzenia alergicznego lub zakaźnego, regenerująco na skórę – goi i łagodzi podrażnienia (wspomaga i przyspiesza dzielenie się komórek skóry)
  • normalizująco na poziom cukru we krwi, wydalanego przez wątrobę
  • owadobójczo i odstraszająco na owady (jest popularnym środkiem na mole)

Właściwości olejku eterycznego z lawendy wąskolistnej

  • uspokajające
  • hipotensyjne (przeciwnadciśnieniowe)
  • antyseptyczne (odkażające)
  • przeciwgrzybiczne
  • przeciwbólowe
  • przeciwnowotworowe
  • przeciwdrgawkowe
  • przeciwzakrzepowe
  • przeciwzapalne
  • redukujące tłuszcz i cholesterol
  • przeciwskurczowe
  • wiatropędne


Jak stosować olejek lawendowy?

  • DYFUZJA / INHALACJA: prosto z dłoni, buteleczki lub z dyfuzora w przypadku problemów z zasypianiem, koncentracją, opanowaniem silnych emocji
  • MASAŻ: całego ciała (łatwiej rozprowadzić po całym ciele, mieszając z olejem roślinnym), stóp (1-2 krople bez potrzeby rozcieńczania w oleju), spiętych mięśni (wmasuj, rozciągając i odpuszczając stres)
  • MIEJSCOWO: na skronie i kark w celu utrzymania i wzmocnienia koncentracji
  • KOSMETYK: kilka kropli dodaj do kremu, balsamu i serum, aby poprawić wygląd skóry, ukoić stany zapalne, zmniejszyć przetłuszczanie się, przyspieszyć proces gojenia się uszkodzeń skóry. Możesz również posmarować skórę wokół oczu czy w miejscu problematycznym bezpośrednio olejkiem, uważając, by nie dostał się do oczu
  • USUWANIE MAKIJAŻU: 1-2 krople olejku lawendowego nałóż na wacik i delikatnie zmyj makijaż
  • DEZODORANT: 2-4 krople wmasuj delikatnie paznokciami w pachy
  • POMADKA: nawilżająca i regenerująca – 1 kroplę zmieszaj z odrobiną roślinnego oleju nawilżającego (np. jojoba, kokosowy) i wmasuj w usta
  • SERUM DO PAZNOKCI: nawilżające i regenerujące – podaj kilka kropli bezpośrednio lub zmieszaj z odrobiną roślinnego oleju nawilżającego (np. jojoba, kokosowy) i wsmaruj w paznokcie i skórki
  • ODŻYWKA DO WŁOSÓW: nawilżająca i regenerująca – kilka kropli wmasuj w skórę głowy i w koncówki włosów
  • KĄPIEL: odprężająca, nawilżająca, pro-zdrowotna – kilka kropli zmieszaj z solą Epsom i ciepłą wodą lub olejem roślinnym i taki roztwór dodaj do kąpieli
  • KOMPRESY / PRZEMYWANIE: w celu wspomagania leczenia ran, odleżyn, blizn, popękanej skóry (do przemywania użyć najpierw czystej wody)
  • DOUSTNIE: 1-2 krople olejku Lavender+ 15 minut przed posiłkiem znacznie zmniejszy apetyt – olejki Young Living jako jedne z nielicznych na świecie są bezpieczne do stosowania wewnętrznego. Możesz również dodać kroplę lub dwie do lemoniady, czekolady, lodów i wielu innych deserów i posiłków (najlepiej nie gorących, żeby nie naruszyć delikatnej formuły olejku)
  • ANTYMOLOWY ODŚWIEŻACZ DO UBRAŃ – daj kilka kropli na chusteczkę lub bambusowy wacik i włóż go między ubrania. Do butelki z atomizerem (~200 ml) wlej 2-5 kropli olejku, porządnie wstrząśnij i spsikaj ubrania.
lawenda wąskolistna - właściwości i zastosowanie

Napisane przez:

olejek pomarańczowy właściwości jak stosować
olejki eteryczne

Olejek pomarańczowy – właściwości i zastosowanie

Dzisiaj na stół zapraszam POMARAŃCZĘ! Olejki pomarańczowe, czasem mylony z olejkiem neroli, pozyskiwanym destylacją parową z kwiatów gorzkiej pomarańczy, jest zwykle tłoczony na zimno ze skórki słodkiej pomarańczy – wtedy zachowana jest jego najwyższa wartość aromaterapeutyczna.  Tylko organicznie uprawiane drzewa pomarańczowe, rosnące spokojnie w ciszy, z dala od zgiełku, chemii, brudu, w swoim naturalnym środowisku

Przeczytaj wpis »
naturalne olejki eteryczne bezpieczeństwo
olejki eteryczne

Jak stosować olejki eteryczne?

Czy olejki eteryczne są bezpieczne? Olejki eteryczne są ogólnie bezpieczne w użyciu, ale trzeba stosować zdrowy rozsądek i koniecznie zapoznać się z poniższymi wskazówkami.   Reakcje na olejki eteryczne, zarówno miejscowe, jak i doustne, mogą być opóźnione nawet o 2-3 dni. Dotyczy to np. grypy i, oczywiście, wielu innych bardzo poważnych schorzeń. Za to, w

Przeczytaj wpis »
jak działają olejki eteryczne
olejki eteryczne

Jak działają olejki eteryczne

Jak działa zmysł węchu? Zapachy. Nasza podświadomość często zwraca na nie uwagę bardziej niż świadomość. Dlaczego tak jest? Maleńkie molekuły zapachowe penetrują kanaliki węchowe w naszym nosie, idąc prosto do układu limbicznego w mózgu – czyli do obszaru fizjologicznego, gdzie m.in. przetwarzana jest pamięć emocjonalna. Mieści się tam obszar zwany hipokampem, gdzie pamięć krótkotrwała przekuwa się w długotrwałą.

Przeczytaj wpis »
Przewiń do góry